Ужице – лидери у развоју дуалног образовања у дрвној и металској индустрији

Караван „Дух младости“ посетио је Ужице у циљу промоције дуалног и предузетничког образовања. Циљ Каравана је и едукација о значају дуалног образовања за Србију, као и предузетничког образовања у систему високошколских институција у оквиру националног модела студентске праксе у оквиру пројекта „Мој град, мој избор, моја каријера“.

Посетиоци су имали прилику да на лицу места чују детаљне информације о дуалном образовању, о сарадњи школа и привреде у Ужицу, као и о значају ове везе како би млади људи завршавали школу са високим компетенцијама и били цењени на тржишту рада. Такође, наши млади ће бити у могућности да развију своју идеју кроз пројектно образовање.

Ужичанима се прва обратила саветница министра просвете за дуално образовање Габријела Грујић која је истакла да верује да ће млади који се школују по дуалном образовању постати врхунски стручњаци у свом занимању.

„Када смо пре годину дана почињали били сте међу првима. Достижни у квалитету профила у области дрвне индустрије, престижни у резултатима. Привилеговани сте да добијете признање од др Урсуле Ренолд, једне од највећих експерата из Швајцарске. Данас сте градитељи новог профила у области металске индустрије. Градитељи, креатори, утемељивачи, али од свега најважније стекли сте поверење родитеља и ученика који ће у нашим домаћим фабрикама из ова два подручја рада унапређивати производњу и држати чврсто Ужице и Западну Србију на лидерском трону у дуалном и предузетнучком образовању“, рекла је Грујић.

У име партнера Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Привредне коморе Србије, обратила се директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић.

„Привредној комори Србији циљ јесте да што више привредних друштава, привредних субјеката буде укључено у дуални модел образовања и уопште у добру сарадњу са средњим стручним школама, јер овакав вид сарадње, заправо јесте у функцији привредног раста и развоја. Овакав вид образовања доприноси ђацима да кроз учење у реалном радном окружењу усвоје потребна знања, развију вештине, развију предузетничке способности и тако једноставније, лакше и брже дођу до посла“, рекла је Ковачевић.

Посетиоцима се обратио и председник скупштине Града Бранислав Митровић који је изразио задовољство што су његови суграђани свесни значаја ове манифестације.

„Данас, са нашег трга, ми Ужичани и Град Ужице шаљемо поруку подршке предузетништву и дуалном образовању, дубоко свесни значаја ове манифестације и овог пројекта за будућност наше земље и будућност наше деце“, истакао је Митровић.

Присутнима се обратио и Драган Туцаковић, директор Техничке школе, који је истакао да је дуално образовање образовање које је препознато као пример добре праксе.

„Први и најзначајнији наш партнер су наше компаније које су нас од 2013. године пратиле на овом путу у дрвној индустрији и у металском комплексу . без њихове вере у овај модел и без њихове жеље да реше проблем недостатка квалификоване радне снаге овога не би било“, истакао је Туцаковић.

Директор Техничке школе „Радоје Љубичић“ Иван Марић је најавио увођење нових профила по дуалном образовању од следеће школске године.

„Образовни профил модни кројач се ове године први пут појавио у нашој школи. Надам се да ће представници текстилне индустрије добити добре раднике, а ми добре ђаке“, изјавио је Марић.

У име организације “Spirit of youth” присутне је поздравио Илија Миросављевић који је истакао значај овог пројекта.

У оквиру манифестације одржана је и панел дискусија на тему дуалног и предузетничког образовања на којој су учествовали саветница министра за дуално образовање Габријела Грујић, директорка Сектора за едукацију Мирјана Ковачевић и Драган Туцаковић. На дискусији су се представиле и школе укључене у дуално образовање као и представници компанија укључених у овај вид образовања.

Најмлађи су имали прилику да се опробају у баскету 3х3, као и да учествују у акцији „Згиб зона“, у којој град који уради највише згибова осваја реновирање дечијег парка или спортског игралишта по жељи.