У Београду je 12. јуна 2018. године  одржана  конференција о учењу кроз рад у средњем стручном образовању. Организатори конференције су Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, Привредна комора Србије и Немачка организација за међународну сарадњу – ГИЗ, а партнерску улогу имају Аустријска развојна сарадња и Швајцарска агенција за развој и сарадњу.

Конференција је организована у оквиру пројекта Немачке развојне сарадње „Реформа средњег стручног образовања у Србији“, који реализује ГИЗ.

Реформа система стручног образовања је у фокусу образовне политике у Србији дужи низ година, а учење кроз рад представља механизам који ће додатно модернизовати средње стручно образовање тако што ће омогућити ученицима приступ савременим облицима рада и стицање компетенција у реалном радном окружењу.

Циљ конференције „Учење кроз рад: пут ка могућностима” је представљање резултата у развоју и успостављању политике учења кроз рад у Србији и сагледавање перспективе школа и компанија, као и представљање и дискусија о различитим аспектима у вези са политиком учења кроз рад.

Водитељ конференције био је Драган Илић, новинар. Говорници су били Томас Мејр, директор, Аустријски институт за развој образовања; Габријела Грујић, помоћница министра, Министарство просвете, науке и технолошког развоја; Мирјана Ковачевић, руководилац Центра за едукацију, Привредна комора Србије; Алпер Динцер, водећи економиста, Европска банка за обнову и развој; Стефан Томас, експерт за ССОВ, Европска фондација за обуку; Милош Богуновић, менаџер људских ресурса, Карго-партнер; Лара Лебедински, истраживач, Фондација за развој економске науке и Институт економских наука; Тијана Самарџић, партнер за људске ресурсе, компанија „VIP mobile“; Гордана Ковачев, директор, Економско-трговинска школа Бечеј; Курт Шмид, истраживач, Аустријски институт за развој образовања; Лида Кита, експерт за ССОВ и социјалну инклузију, Европска фондација за обуку; Милош Татић, бивши ученик Техничке школе Пећинци и запослени у компанијиRobert Bosch d.o.o.; Золтан Кути, бивши ученик Техничке школе из Суботице и запослени у компанији Montavar Metalna Lola; Клименс Виленд, пројектни менаџер, Фондација Бертелсман; Ан-Катрин Хенчел, вођа пројекта „Реформа средњег стручног образовања у Србији“, Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ.

Школе и компаније представљали су: Драган Туцаковић, директор Техничке школе из Ужица; Наташа Панчић, директор људских ресурса, Ваљаоница бакра Севојно; Мира Лекић, в.д. директора Трговачке школе из Београда; Драган Ковачевић, стручњак за тренинге, компанија „VIP mobile“; Миливоје Ђорђевић, директор Техничке школе из Власотинца; Владица Станковић, директор „Gruner Serbian“ ДОО из Власотинца.

Између осталог, учесници конференције „Учење кроз рад: пут ка могућностима” говорили су о следећим темама:

  • Модели сарадње између јавног и приватног сектора у учењу кроз рад у државама Западног Балкана;
  • Усклађеност између вештина и тржишта рада;
  • Запошљавање;
  • Управљањем квалитетом;
  • Проходност након средњег стручног образовања;
  • Млади из осетљивих група у средњем стручном образовању.

Конференција „Учење кроз рад: пут ка могућностима” је била прилика да се сумирају досадашњи резултати у успостављању политике учења кроз рад, али и да се идентификују области које ће, применом законског оквира који дефинише учење кроз рад, бити кључне у будућем периоду