У Ужицу је 26. јануара 2021. године одржан састанак представника свих средњих школа Златиборског округа и Министарства просвете и информисања Републике Србије, поводом плана уписа на дуалне образовне профиле у школској 2021/2022. години. Испред Техничке школе састанку је присуствовао Драган Туцаковић, директор школе. Централна тема састанка био је договор око плана уписа, идентификација и решавање основних проблема у школама које су имплементирале систем дуалног образовања.

„Сваки округ има своје актуелне профиле, у зависности како се развија град. Компаније су те које исказује своје жеље, а ми данас са директорима разговарамо које профиле имају у систему и које могу да понуде привреди за наредни план уписа. Сваки ученик који упише било који профил из система дуалног образовања има сигурно остварене исходе на крају школовања и да свој посао може наћи одмах после жељеног нивоа образовања”, нагласила је Габријела Грујић, помоћница министра која је присуствовала састанку.

У изјави за ТВ Лав, директор Техничке школе Драган Туцаковић навео је неколико проблема који се јављају приликом спровођења дуалног система образовања. По њему највећи проблеми су незадовољство компанија процедуром лиценцирања, као и усклађивање финансијског обезбеђења ученика са новим законом и начином оцењивања у школама.

Поред постојећих 47 образовних профила од наредне школске године, на иницијативу привредних субјеката, биће укључено још 5 нових образовних профила по систему дуалног образовања.

Поводом одржаног састанка директор Техничке школе, Драган Туцаковић, гостовао је у емисији „Рапорт у 5“ ТВ Лав. Он је истакао да је дуални систем образовања у Златиборском округу заживео на иницијативу привредника из дрвне индустрије који су се услед недостатка одговарајућег кадра обратили Техничкој школи у циљу школовања ученика за даљи рад у компанијама на местима која су била дефицитарна. Јавно-приватно партнерство спровођено је под покровитељством Града Ужица, а у сарадњи са Националном службом за запошљавањ и Регионалном привредном комором. „Највећи допринос су дали привредници који су тај проблем желели да реше на тај начин што ће направити један нови образовни профил који ће бити по мери привредника Златиборског округа који се баве производњом намештаја и који су у дрвној индустрији. Тим примером је кренула и металска индустрија, они су дали иницијативу да се прави нови образовни профил у трећем степену, оператер за прераду метала“, истакао је директор Драган Туцаковић.

Квалитетан процес учења, реализација практичне наставе у компанијама, допринела је стварању стручног кадра. Сви ученици који су са успехом завршили образовне профиле дуалног система образовања су запослени у некој од компанија где су реализовали практичну наставу.

„Основни циљ дуалног образовања је да ученици стекну одређене стандарде квалификација који су прописани тим наставним планом и програмом и да када заврше школу имају задовољавајућа знања и вештине“, нагласио је директор Туцаковић.