УНИЦЕФ и Стална конференција градова и општина (СКГО), уз подршку Владе Норвешке, одржали су у Ужицу скуп “Да учимо пуним плућима” у циљу подстицања дијалога у друштву о квалитету ваздуха и утицају загађења и климатских промена на здравље и добробит деце и младих. Скупу су присуствовали директор школе Драган Туцаковић и школски координатор Радомир Тошић.

Четврти по реду Сајам науке у оквиру УНИЦЕФ пројекта одржан је у Ужицу, у среду, 26. априла 2023. године, у ОШ „Слободан Секулић“. Са својим пројектима учествовали су и ученици наше школе и њихови наставници-ментори. Пројектима са којима смо учествовали су:

1. Микроконтролери за мерење температуре и влажности ваздуха – ученици Стефан Ристановић, Вељко Ћосић и Артјом Смиљанић из 3е3 одељења и наставник-ментор Момир Бабић

2. Микроконтролери за мерење квалитета ваздуха – ученици Стефан Ристановић, Вељко Ћосић и Артјом Смиљанић из 3е3 одељења и наставник-ментор Момир Бабић

3. Анализа воде за пиће – ученици Тамара Рњаковић, Богдан Спасић и Данило Грујичић из 1е1 одељења и наставница-ментор Гордана Ћитић

4. Биомониторинг стања ваздуха у граду – ученици Марија Брајковић, Никола Бујишић и Лазар Марић из 2е1, Маша Петровић из 2г и Ендру Натанијел Барет из 2д одељења и наставница-ментор Драгана Луковић.

Пано о климатским променама урадили су ученицици Нађа Гукић, Јована Петровић, Ања Шпирић, Ива Гогић, Маја Цвијовић и Стефан Пушичић из 1г1 одељења са својим наставником и школским координатором пројекта Радомиром Тошићем.

Циљ овог пројекта је стицање знања и развијање еколошке свести код ученика, упознавање ученика са методом истраживачког рада кроз практичан рад, информисање, активно учешће у доношењу одлука о заштити и унапређивању животне средине и вршњачка едукација.