Дана 12.03.2024. у Ваљаоници бакра Севојно одржан је састанак ужичких привредника са представницима Канцеларије за дуално образовање и НОКС-а на којем је било речи о увођењу новог образовног профила – техничар за металуршке технологије у подручју рада Геологија, рударство и металургија.
Техничар за металуршке технологије обједињује делокруг послова у области екстрактивне и прерађивачке металургије, контроле и осигурања квалитета чиме доприноси квалитету, ефикасности и безбедности производње. Такође, биће оспособљен за коришћење софтверских алата, савремене опреме и уз примену ИТ алата допринеће осигурању квалитета и смањењу појава неусаглашености током производње. Ово је нов савремени образовни профил који ће задовољити потребе привреде у области металургије у наредном периоду.
Састанку су присуствовали др Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање, градоначелница Ужица др Јелене Раковић Радивојевић са сарадницима, представници „Импол Севала“ Ваљаонице алуминијума, МПП „Јединства“, „Првог партизана“, ТМФ-а из Београда и директор Техничке школе из Ужица са сарадницима.
Тим поводом, др Габријела Грујић, директорка Канцеларије за дуално образовање изјавила је да је за увођење новог образовног профила потекла снажна иницијатива од стране великих и значајних српских компанија у области металургије:
– UNIOR COMPONENTS doo, Крагујевац
– HBIS SERBIA, Смедерево
– SERBIA ZIJIN COPPER doo из Бор
– Ваљаоницa бакра Севојно а.д. Севојно
– ИМПОЛ СЕВАЛ ваљаонице алуминијума а.д. Севојно
– GRAND D inženjering, Бор
– ППТ-ТМО АД из Трстеника
– Технички центар – ИНСПЕКТ доо, Обреновац
Генерални директор Ваљаонице бакра Севојно Драган Суботић истакао је да привредници подржавају увођење новог образовног профила, техничар за металуршке технологије, јер он преставља базу за рад и функционисање фабрике као што је Ваљаоница бакра Севојно.
Овом приликом привредници су упознати са изменама и допунама Закона о дуалном образовању који је донет 2017, а у пуној је примени од 1. септембра 2019. године као и Уредбом Владе о финансијској подршци дуалном образовању, послодавцима и школама које су у систему дуалног образовања и школују ученике за дефицитарна занимања.