У организацији школске библиотеке, Тима  за инклузивно образовање, Ученичког парламента, Стручног већа наставница српског језика и књижевности, уз подршку Драмске и Библиотечке секције, обележили смо 2. април, Светски  дан особа са аутизмом.

Наша данашња ликовно-драмска радионица ,,Сијај плаво“, својеврсни триптих, има за циљ скретање пажње на проблеме са којима се суочавају особе са аутизмом. Обележавањем овог датума шаљемо поруку да су особе са аутизмом чланови друштва које треба да упознамо, разумемо, пружимо им подршку разноврсним програмима и дружењима, као и да освестимо да уз мало добре воље, људске солидарности и љубави можемо  унапредити квалитет њиховог живота.
Данас смо, на предлог Ученичког парламента, носили  плаве мајице јер је плава боја аутизма и симболизује светове који скривају богат унутрашњи живот, своја расположења, емоције, таленте, интересовања, радости…
Чланови Драмске секције извели су луткарску  интерактивну  представу ,,Црвенкапа“. Представа је  конципирана као дијалог између глумаца, лутака и ученика који су активно учествовали наводећи ликове како да поступе у одсудним тренуцима приче. Тако је свима позната бајка добила изненађујући обрт и завршетак. Најпре су се,  у првом сегменту радионице, деца ликовно изражавала правећи сценографију за причу о Црвенкапи и отворили могућност додатног надограђувања ова бајке. У паровима су слагали слагалице које илуструју њен почетак, средину и крај. Тако су се и подсетили приче о девојчици са црвеном капицом и опасном вуку и разговарали о томе како би они помогли Црвенкапи и припитомити страшног вука.
У трећем делу нашег триптиха сваки ученик добио је велику пузлу са мотивом из шуме,  а шума обилује  симболима који су увек били присутни у бајкама. Заједно су их спојили и на овај начин послали поруку да смо, упркос разликама, сви ми део веће целине, повезани нашом заједничком људском природом.
На крају дружења ученици Iмг, IIмг, IIIмг одељења, наши бивши ученици и гости из ОШ ,,Нада Матић“ и ОШ ,,Алекса Дејовић“ написали су разним бојама своје име на плавом кишобрану који ће да нас штити од кише предрасуда, неразумевања, дискриминације, нетолеранције, страха од различитости, етикетирањa… Наш плави кишобран биће нам подсетник да сијамо плаво сваки дан!💙